luni, 2 august 2010

birthday cake for the birthday girlIeri a fost ziua mea. Zi frumoasă ca mine:) De fapt, liniştită şi pozitivă, aşa cum mă simt eu de când sunt high pe hrană crudă.

Una din primele întrebări pe care le-am primit dis-de-dimineaţă a fost unde e tortul meu şi pentru că a venit de la una din cele mai importante persoane din viaţa mea, în etate de 4 ani, n-am putut să rămân rece! M-am pus pe făcut tortul de ziua mea, deci. La piaţă n-am găsit căpşuni că s-a dus sezonul lor:(, aşa că am dat o grămadă de bani pe un pahar mare de zmeură ştiind că probabil nu va fi suficient. O zgârcită!

Citisem mai de mult o reţetă de tort de ciocolată cu căpşuni la Ina pe blog şi am încercat din amintiri s-o recreez, iar acum o dau şi eu mai departe, aşa improvizată cum este, pentru că rezultatul final a fost excelent!

În bucătăria crudă şi vegană nu există făină, zahăr, lapte, ouă şi ceea ce rezultă de obicei din combinaţia lor, dar există curmale, seminţe, avocado, cacao – tot ce ne trebuie adică să facem un tort pe principiul blat, cremă, umplutură:)

Blatul l-am făcut cu 2 căni mari de nucă, 1 cană de cacao crudă şi organică (merg şi variantele bio de la supermarket) şi pentru a fi dulce 1 cană de curmale fără sâmburi. Ele ajută şi la “legarea” compoziţiei, aşa că, în timp ce totul se amesteca şi fărâmiţa în food processor, eu am mai pus câteva peste cantitatea iniţială ca să fie compoziţia lipicioasă. Asta a durat cu totul 10 minute şi aici includ şi faptul că am spălat vasul de la food processor!
Apoi am făcut şi crema de ciocolată: 1 avocado l-am amestecat cu blenderul vertical (că e cel mai facil) alături de o jumătate de cană de cacao şi miere după gust. La mine gustul a fost vreo trei sferturi de cană, dar e cel mai bine să ne orientăm după preferinţele propriile!

Am luat apoi un platou şi o formă de plastic rotundă (luată într-un set cu alte forme de la Ikea, my love) şi am transferat acolo o jumătate din cantitatea de blat. L-am întins cu mâinile mele şi ale Alexiei şi ne-am concentrat pe gânduri pozitive şi pline de iubire pentru toţi cei care urmau să mănânce din tortul de ziua mea:) Am făcut deci prima jumătate rotundă a tortului, am uns-o cu cremă de ciocolată din abundenţă, din care de fapt n-am mai păstrat decât foarte puţin pentru decorul final. După care am adăugat tot paharul de zmeură, dar vă zic că la sigur mergeţi cu două pahare. Nu fiţi zgârciţi ca mine!!! A urmat a doua jumătate de blat şi pe urmă the final touch.

Pentru că lucrăm în echipă, finalul i-a aparţinut lui Raul: el a uns tortul cu puţina cremă rămasă, a ridicat inelul de plastic care a dat tortului forma lui de tort rotund, apoi a plasat strategic câteva frunzuliţe de mentă, vreo 5, hai 6 zmeurici şi câţiva fulgi de cocos bio. Ideea genială a fost ca marginile să le tapeteze cu cacao nibs – astea sunt boabe de cacao crude sfărâmate – au arătat excelent, aşa cum se poate vedea cu ochiul liber în fotografia ataşată!

Pentru încheiere: prepararea tortului a durat vreo 30 de minute, give or take, că doar nu vă închipuiaţi că stăteam doar în bucătărie de ziua mea!