joi, 4 noiembrie 2010

Paste cu ciuperci salbatice

In week-end am mancat paste. Raw vegan, deci aproape ca nici nu le mai pot numi paste, dar pentru ca arata ca pastele si depasesc la capitolul gourmet cam toate pastele traditionale pe care le-am mancat pana acum si pentru ca-mi lipseste un termen mai bun, reteta ce urmeaza este pentru Paste cu ciuperci salbatice:)

Adica acestea:


Am ajuns la ele pentru ca suntem mari amatori de ciuperci Shiitake, de achizionat de la magazinele chinezesti din Colentina sau de la Pukka Food ori Ki Life. Ele se cultiva in Estul Asiei si de-a lungul timpului au fost considerate nu numai a fi o super delicatesa culinara, dar si o planta medicinala. In scrierile antice, ciupercilor shiitake li se atribuia renumele de remediu pentru boli ale cailor respiratorii, in cazul circulatiei sanguine deficitare, pentru probleme cu ficatul, impotriva oboselii cronice si starilor de slabiciune. Mai mult, se considera ca sporesc qi-ul, energia noastra de viata!!!

Daca vreti si mai mult ca sa va convingeti, atunci mai adaug doar ca au un gust excelent, chiar daca la noi ajung in varianta lor deshidratata. Ei bine, puneti o mana de ciuperci shiitake la hidratat in apa, lasati-le cam vreo 3 ore si toata bucataria voastra va mirosi a padure, a muschi verde si a scoarta de copac. Iar noi le-am mancat crude, ta-nam...

Pastele mele sunt foarte simple de facut, daca excludem timpul petrecut la felierea legumelor in forme de paste, pentru ca inca imi lipseste:


Cumparabil la www.beorganic.ro.

Revenind la reteta, sa stiti ca e derivata de mine dintr-un alt fel de mancare inventat de Russell James, chef-ul meu raw favorit!

Mai intai se face sosul, pentru a-l pune la frigider in prealabil, apoi incepi sa maruntesti legumele - huh!

Ingrediente pentru sos: 1/2 cana caju, 1/2 cana alune de padure (crude, da???:), cateva nuci de Brazilia (se pot inlocui si cu seminte de pin, chiar si nuci obisnuite), 2 catei de usturoi, 2 linguri de coaja rasa de lamaie, 2 linguri de suc de lamaie, 2 linguri sos de soia, 2 lingurite coriandru uscat, 2 curmale, putina sare.

Toate ingrediente se pun in blender, dupa care se adauga apa in asa fel incat sa se invarteasca bine cutitul, iar sosul sa iasa foarte fin la textura. E tare bun la gust!!!

Ingrediente pentru "paste": 2 dovlecei medii fara coaja, o bucata de dovleac de placinta de vreo 300 grame, 1/2 lingurita sare, 3 linguri ulei de masline extra virgin, 2 linguri zeama de lamaie si, bineinteles, o mana mare de ciuperci shiitake care au stat la hidratat vreo 2-3 ore.

Dovleceii si dovleacul de placinta se transforma in fasii subtire similare pastelor (cu aparatul e o joaca de copii, mie mi-a luat cam vreo 20-30 de minute) fie cu mandolina, fie cu cutitul si se pun deoparte asa cum sunt in asteptarea momentului cand veti servi masa.

Doar cu 10 minute inainte de a manca, "pastele" de legume se amesteca cu sosul lor care le va marina putin, dupa care se amesteca si cu ciupercile, iar la sfarsit se combina cu sosul de caju si alune de padure. Pentru ca e tare bine sa lucram cu mainile cand vine vorba de hrana vie, va poftesc la munca de jos! Mainile in bol, deci! Combinati sosul cu pastele cu blandete si cu o stare interioara cat mai buna. Va zic eu ca macar gandul la rezultatul final va poate produce starea asta, caci pastele vor fi inca o noua revelatie, cum ca mancarea vie e cu muuuult mai gustoasa decat omnivorismele gatite!

Poftiti de incercati si apoi dati-mi un semn!

5 comentarii:

Anonim spunea...

Nu am putut sa citesc tot textul dar sunt foarte impresionata de implicarea ta de specialist. Iar in foto arata bestial aceste ciuperci. Vreau si eu! Imi dai? Nora

Ana Ghica spunea...

Da, Nora, iti dau!!!:) Dar in ce varianta le vrei tu oare? Cred ca tb sa ne intalnim la o cafea si sa-mi explici;) Ana

Ioana Verde spunea...

Sa stii ca am incercat si eu reteta, da umpic adaptata dupa ce aveam prin casa. Geniale ciupercile! Tenchiu!

G spunea...

Nu-mi place sa strivesc corola de minuni a lumii, dar caju din pacate nu e crud, desi pe punga scrie cum c-ar fi. Caju crud nu exista in comert, pentru ca nu e bun la gust.

That being said, cu ce se poate inlocui caju-ul? Dar sosul de soia (alt pet peeve al meu)?

Multam de reteta, suna delicios.
G

Ana Ghica spunea...

corola de minuni a lumii are si ea ceva imperfectiuni, ca altfel n-ar mai fi asa minunata:)
am mai facut o data sosul punand doar alune de padure, a iesit foarte ok. voila raspunsul, poti incerca si asa.
sosul de soia, out si de la noi din alimentatie de vreo luna. am marinat legume si daca initial o faceam cu ulei de masline, sos de soia si ceva spices, in loc de sos de soia am facut un sos din tamari. am cumparat pastaile proaspete de la Real, nu le-am vazut in alta parte. sunt la frigiderul cu legume si fructe. carnita de tamari am pus-o in apa si am blenduit-o, am adaugat sare si indraznesc sa spun ca legumele marinate au iesit chiar extraordinare;) A