Sa vedeti cum a stat treaba. Noi aveam de multa vreme in casa pasta de cacao, care arata asa ca un lingou mare, caci ambalajul e auriu, iar inauntru este ca un baton mare de ciocolata. Daca il gusti e ca si cum ai manca ciocolata cu adevarat, dar una care n-are pic de indulcitor. Deci nu prea buna, ca s-o zic pe romaneste. Si desi o aveam de mult, nu facuseram nimic cu ea, pentru ca la torturi si bomboane puneam unt de cacao. Insa am descoperit reteta aceasta a Inei, care scria negru pe alb ca se pune pasta de cacao si, cum proprietatile mirobolante i le stiam deja, I gave it a try.
Mai intai sa ne lamurim ce e pasta aceasta. Este materia maronie produsa din rasnirea boabelor sau nibs-urilor de cacao, in stare cruda. Untul de cacao natural care se afla in boabe se topeste in timpul rasnirii astfel ca boabele devin aceasta pasta, care in engleza se numeste liquor, desi nu contine niciun strop de alcool! Pasta de cacao este precursoarea ciocolatei, a untului de cacao, a pudrei de cacao si a tuturor celorlalte produse de ciocolata.
Ia sa vedeti ce a precurs la mine acasa:
Ingredientele sunt: 1 cana de pasta de cacao rasa, 1 cana de fulgi de cocos bio, 1/2 cana de miere, 3 linguri generoase de unt de cocos, 1/2 lingurita de vanilie praf bio, un praf de sare himalayana si 2-3 linguri de apa.
Cea mai grea operatiune a fost razuirea cremei de cacao, care are o textura destul de dura, dar pana si asta nu mi-a luat mai mult de 5 minute. Se da deoparte si se topeste untul de cocos, la o temperatura de pana la 40 grade Celsius, ceea ce inseamna ca puteti s-o faceti fie in deshidrator, fie intr-un bain marie cu apa calduta. O data terminata si aceasta operatiune, toate ingredientele de mai sus le-am pus in blender, cu cele mai lichide la inceput ca sa nu stresam prea mult device-ul electric si vruuuuuuum.
Pasta aceasta se transfera intr-un vas de portelan si se da la congelator. Da, ati auzit bine! Am incercat la frigider, dar ramanea inca prea moale pentru a fi modelata sub o forma recognoscibila de bomboane, asa ca la congelator cu toata increderea. Dupa aproximativ o ora la -20 de grade, nu era inca inghetata, dar numai buna de facut bile. Provocarea este sa le faceti cat de cat egale, iar treaba asta iese de-abia dupa primele 10 bomboane:) Fiecare bila se tavaleste prin alti fulgi de cocos bio albi ca zapada si se transfera in frigider.
Nu sunt bune, sunt foarte bune! Raul a spus ca seamana la gust cu ciocolata Milky Way, despre care si eu cred acum, dupa ce-am mancat din bomboanele astea, ca e tare buna Eu nu-mi aminteam... Dar totusi Milky Way are zahar si lapte si oua, rau-rau-rau. Faceti bomboanele astea, zic!
Stati ca nu va las asa! Scopul meu ascuns era sa va zic niste lucruri despre cacao, foarte putin cunoscute intr-o lume in care industria farmaceutica vrea sa ne indoape cu antidepresive:((((
Boabele de cacao contin serotonina, triptofan, anandamida, dopamina si PEA – adica toti acei hormoni care au un efect pozitiv asupra chimiei creierului nostru pentru ca permit circulatia mai mare de serotonina si alti neurotransmitatori in creier.
Triptofanul este un aminoacid antidepresiv si joaca un rol important in productia de serotonina, un neurotransmitator anti-stres care reduce anxietatea si ne sporeste rezistenta la stres. PEA este un element chimic care creste secretia de adrenalina. Este cunoscut si sub numele de substanta “dragostei” pentru ca este produsa de creier atunci cand suntem indragostiti. Joaca un rol important in cresterea puterii de concentrare, a starii de constiinta si creeaza o viziune pozitiva asupra vietii, ceea ce face din cacao raspunsul naturii la… Prozac!
Anandamida este cunoscuta sub numele de hormonul fericirii, pentru ca el este secretat de creier atunci cand ne simtim excelent. La dans, la sport, la sex. Iar boabele de cacao sunt singura sursa naturala descoperita de anandamida!
Dopamina este un regularizator al starii de bine, care ajuta atunci cand vrem sa reducem portiile de mancare si sa invingem comportamentele compulsive.
Dintre toate felurile de hrana naturala din cate exista, boabele de cacao au cea mai mare concentratie de antioxidanti, relevati in studii medicale ca fiind foarte stabili si usor de preluat de organismul uman, ei ajungand la celulele tinta in maximum 30 de minute.
Pe mine ma intristeaza si ma si revolta cand ma gandesc la asta si la cat ne-ar mai trebui inca sa iesim de sub vraja consumerismului care ne loveste de cum deschidem usa casei sau televizorul! Dar m-ar inveseli sa faceti bomboanele acestea si sa-mi ziceti vreo doua dupa aceea;)
Ca sa nu uit, pasta de cacao puteti s-o cumparati de aici, iar fulgii de cocos bio sunt de la Ki-Life. Eu n-as strica reteta cu unii normali luati de la supermarket pt ca pur si simplu nu au gust!
3 comentarii:
Intrebare tehnica: untul de cocos e acelasi lucru cu uleiul de cocos?
Pare delicios. Repet si eu intrebarea din comentariul anterior cu untul de cocos.
Da, da, acelasi cu doua stari de agregare in fct de temperatura!:)
Trimiteți un comentariu