miercuri, 9 mai 2012

Sucul pentru gurmanzii sanatosi

Primele doua zile de sucuri s-au scurs pentru mine nesperat de bine, si spun nesperat pentru ca ma asteptam la ceva frustrari cauzate de lipsa mancarii solide si a mestecatului (stiati ca actul masticatiei produce endorfine, de aici si nevoia noastra, uneori inexplicabila, de a rontai?). Frustrari care n-au venit. Fapt pentru care il aplaud indelung pe Jason Vale, de care va povesteam si alaltaieri si care e motivatorul acestei "festivitati exclusiviste" cu sucuri de o saptamana. 

Pe Jason Vale il puteti vedea si in Hungry for Change, ultimul documentar al producatorilor filmului Food Matters, spunandu-ne ca principala cheie a succesului in cazul unor restrictii alimentare este iesirea din mentalitatea de dieta. 

Totul e foarte simplu: intr-o dieta iti spui mereu "nu pot sa mananc paine", "nu pot sa mananc un croissant", etc. Doar aceasta afirmatie este de natura sa ne produca frustare, care evident duce la esecul dietei pe termen lung sau chiar la renuntarea imediat la o decizie alimentara sanatoasa. Cand schimbi insa afirmatia in "pot sa mananc paine, oricata chiar, dar nu vreau pentru ca sucurile mele sunt mult mai hranitoare si benefice", se schimba toata platforma mentala si chiar si afectiva pe care se desfasoara dieta sau postul tau. Uite asa pentru mine saptamana asta pare o "festivitate exclusivista" la care numai sucurile si smoothie-urile au intrare libera:-)

Sucul de astazi are o asemenea bogatie de gusturi si un melanj atat de inteligent de vitamine, minerale si alte elemente nutritive foarte bune incat trebuie sa-l incercati si voi!


Ingredientele
- 2 mere
- 1 morcov mic
- 1/2 tulpina apio 
- 1 mana maricica de frunze verzi (eu am avut patrunjel si spanac - n-am regretat!)
- 1/2 castravete mijlociu
- 1 buchetel de broccoli
- Un sfert de sfecla rosie mijlocie
- 1 bucatica mica de dovlecel
- Un sfert de lamaie cu tot cu coaja (pe care am curatat-o foarte bine in prealabil cu bicarbonat de sodiu si apa)
- 1 bucatica de 1 cm de ghimbir proaspat


La capitolul instructiuni, totul e cat se poate de simplu si rapid. Se storc toate ingredientele pe rand, iar sucul se bea cu cateva cuburi de gheata alaturi. Pentru comparatie, mie mi-au rezultat cam 500 ml de suc.

Dintre toate ingredientele de mai sus, mentiunea de onoare o merita sfecla rosie, o leguma atat de putin inteleasa si apreciata in starea ei cruda si intacta. Sucul de sfecla rosie este unul dintre cei mai de incredere aliati in lupta pe care ar trebui s-o ducem cu totii pentru eliminarea estrogenilor rai din organism. 

Acestia apar pe masura ce inaintam in varsta, iar organismul isi pierde capacitatea de a pastra un echilibru hormonal perfect, dar si ca urmare a expunerii noastre la tot felul de toxicitati (plasticul ocupand numarul 1 pe lista "acuzatilor"). Cum hormonii sunt cei care orchestreaza starea noastra fizica si psihica de bine, evident aceste disproportii hormonale sunt cauza pentru multiple tipuri de cancer si boli de ficat sau inima.

Asadar, enjoy!

Niciun comentariu: