In timp ce agave este cea mai mult recunoscuta ca fiind planta din care este facuta tequila, in acelasi timp a fost, de sute de ani, folosita in bucatarie, ca si aliment. Nectarul realizat din planta este cunoscut in Mexic sub numele de ‘aguamiel’ sau ‘apa de miere’.
Nectarul de agave (cunoscut si sub numele de sirop de agave) este cel mai adesea produs din Agava Albastra care creste din abundenta pe solul volcanic al Mexicului de sud. Agavele sunt plante mari, tepoase asemanatoare cactusilor sau plantei yucca in forma si habitat dar sunt de fapt suculente similare cu Aloe Vera.
Cand agava a crescut 7-10 ani, frunzele plantei sunt taiate, lasand sa se vada inima plantei, numita ‘pina’. Cand este recolata, ‘pina’ este asemanatoare cu un fruct de ananas gigant si poate cantari intre 20 si 70 kg.
Pentru a face nectarul de agave, este extrasa seva din pina si incalzita la temperatura joasa care transforma carbohidratii in zahar.
Datorita temperaturii joase de prelucrare (sub 118°F), raw food-istii considera nectarul de agave un aliment raw.
Una dintre cele mai mediate proprietati de sanatate a nectarului de agave este indicele sau glicemic favorabil. Gustul sau dulce vine in primul rad dintr-o forma complexa de fructoza numita inulina. Fructoza este zaharul care apare natural in fructe si legume.
Carbohidratii din nectarul de agave au un indice glicemic scazut, care furnizeaza gustul dulce fara neplacuta senzatie a agitatiei provocate de consumul de zahar.
Nectarul de agave este un delicious indulcitor natural care poate fi folosit cu moderatie – de persoanele care tin anumite diete, diabetici si persoanele preocupate de mancarea sanatoasa – pentru a inlocui zaharul glicemic si rafinat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu